Tanıtım

Akdeniz bölgesinde İç Mimar yetiştiren 2 devlet okulundan biri olan bölümümüz 2000-2001 eğitim-öğretim yılında kurulmuştur.

Bölümüzde 2021-2022 öğretim yılı itibarıyla bir Prof. Dr., iki Doçent Dr., bir Dr. Öğretim Üyesi, iki Öğretim Görevlisi ve iki Araştırma Görevlisi bulunmaktadır. Ayrıca yarı zamanlı olarak dışarıdan destek veren İç Mimar ve Mimar meslek insanları ile eğitime devam etmektedir.

Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü eğitimine 2000 yılında Güzel Sanatlar Fakültesi’nde İç Mimari ve Çevre Tasarımı adı altında yetenek sınavı ile öğrenci alarak başlamıştır. 2012-2015 yılları arasında TM-1 puanı ile öğrenci almıştır. 2016 yılında Bölümün adı  İç Mimarlık Bölümü olarak değiştirilmiş ve bölüm Mimarlık Fakültesi bünyesine geçmiştir. Günümüzde İç Mimarlık Bölümü MF-4 Puan türünde öğrenci almaya devam etmektedir.

Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü, İç Mimarlık alanlarında gerekli olan temel bilgi ve becerilere sahip, görsel algı ve mekânsal kavrayışı gelişmiş; yapılı çevrenin inşası ile ilgili çok disiplinli, disiplinler arası ve disiplinler üstü çalışmalarda bireysel ve ortak sorumluluk alacak; yaşam boyu öğrenme bilinciyle hareket eden; ve Avrupa Birliği (AB) uyum süreci çerçevesinde genişlemekte olan mesleki uygulama alanını kullanabilecek uluslararası yetkinliğe ve iletişim yeteneğine sahip olan; yaratıcı, girişken ve üretken iç mimarlar yetiştirmek amacıyla hizmet vermektedir.

Bölümümüzde sınavlar ara sınav, yılsonu sınavı olmak üzere iki ana sınavdan oluşmaktadır. Bu sınavlar yanı sıra seminer, proje, ödev gibi dersin türüne göre ek değerlendirmeler yapılmaktadır. Derse devam da % 5 ile %10 arasında ölçme değerlendirmeye etki yapmaktadır.

Mezun olmaya hak kazanan öğrenciler İç mimar ünvanı alırlar. 4 senelik üniversite mezunu olarak özel sektörde ya da kamu personeli olarak iş bulacakları gibi kendi ofislerini kurarak mesleklerini icra edebilirler.

8 yarıyıllık eğitim boyunca aldıkları ve başarıyla tamamladıkları dersler ile 240 krediyi tamamlayan ve Staj Komisyonu tarafından mesleki yeterliliği onaylanan öğrencilerimiz İç Mimar olmaya hak kazanmış sayılırlar ve mezun olmaya hak kazanırlar.

İçmimarlık Bölümünden mezun olan kişi "İçmimar" ünvanını alır. Mesleğin temeli; görsel iletişim esaslarına dayalı, form ve fonksiyonu bütünleştirici sanatsal bir tasarım dili oluşturmak, mekansal, çevresel düzenlemeler yapmak, bunları sistemleştirmek ve bunlara standart modüller geliştirmektir.
Çalışma alanı oldukça geniştir. İçmimarlık alanında, iç mekanların bütünsel işlevlerine göre fonksiyon ve tasarım konseptlerinin oluşturulması. Oluşturulan konsept ışığında projelerinin hazırlanması, sunuma ve uygulamaya yönelik iki/üç boyutlu net resimlerinin/çizimlerinin hazırlanması. Endüstriyel ve ekonomik alanlarda: Sergileme, tanıtma ile ilgili modüllerin geliştirilmesi ve bu alanlarda kullanılacak Mobilya, stand, pavilyon, aydınlatma vb. birimlerin tasarlanması/bir araya getirilmesindeki (dekorasyon ve donatı) problemlerin çözümü gibi hizmetlerde İçmimar olarak görev alırlar. Ayrıca: tasarlanılan ürünlerin ambalajlanması ile ilgili tasarımların yapılması; kültürel alanlarda: Müze, galeri ve benzeri kültürel etkinlik gösteren özel kurum ve kamu kuruluşlarında görsel iletişim görevinin yürütülmesi; sosyal ve eğitim hizmetleri alanlarında: Mekan ve birim donatımı, kent mobilyası çözümleri gibi kentin kamusal alanlarında da hizmet vermektedirler.

Bölümümüz mezunları ALES ve YDS sınavlarında yeterli puan aldıkları takdirde İçmimarlık bölümlerinde yüksek lisans yapabilmektedirler.

Eklenme tarihi :7.06.2023 08:27:15
Son güncelleme : 7.06.2023 08:27:15